4.02.2018 г.

Иван Пулюй – истинският откривател на „рентгеновите” лъчи

На 2 февруари се навършиха 173 години от рождението на  Иван Пулюй, физик със световно име, роден в с. Хримайлив, Тернопилска област.

„Той прочете новината за откритието на Рентген още докато беше в леглото. Скочи на крака, хвана се с ръце за главата и започна да вика: „Моята лампа! Моята лампа!” 
Така си спомня синът на Пулюй деня, в който баща му разбира, че неговото откритие е приписано на друг. Пулюй веднага сяда да пише писмо на колегата си Вилхелм Рентген, като му задава въпроса дали е използвал подарените му „лампи на Пулюй”. Рентген не отговаря…

Пулюй 20 години изследва невидимите Х-лъчи, днес известни като „рентгенови лъчи”. Вилхелм Рентген е добре запознат с неговите експерименти – те работят в една и съща лаборатория в Страсбург. Пулюй конструира първата
си вакуумна тръба 14 години преди Рентген. Приборът представлява далечен предшественик на съвременния рентгенов апарат, награден е със серебърен медал на международната електротехническа изложба в Париж и става известен като „лампа на Пулюй”. Именно Пулюй изяснява естеството на възникването на Х-лъчите. Той прави и първата снимка на цял човешки скелет.

Как става така, че откритието му е известно на света под чуждо име?

Обяснението намираме в писмо до Пулюй от Алберт Айнщайн, с когото са били добри приятели: „Не мога да Ви утеша с нищо: каквото е станало – не може да се промени. Нека Ви остане удовлетворението, че и Вие имате принос за това епохално откритие. Нима това е малко? А ако разсъждаваме трезво, това е напълно логично. Кой стои зад Вас, русините /много разпространено и използвано в миналото название за съвременните украинци – б.пр./ – каква култура, какви активи? Тъжно Ви е да слушате това, но как да избяга човек от съдбата си? А зад Рентген стои цяла Европа.”

Иван Пулюй изгражда първата електростанция в Австро-Унгарската империя, усъвършенства телефона, пръв изследва неоновата светлина, организира промишлено производство на луминесцентни лампи по негова конструкция.

Името му е  добре известно в европейските научни среди – Иван Павлович е професор във Висшето техническо училище в Прага, доктор в Страсбургския университет, държавен съветник по електротехника на Чехия и Моравия. Поддържа приятелски отношения с Никола Тесла.

Иван Пулюй е първият декан на първия електротехнически факултет в Европа, съветник е при императорския двор на Франц Йосиф. Получава предложение да заеме поста министър на образованието на Австро-Унгарската империя, но отказва по здравословни причини.

1897 г.
Той е не само талантлив физик и изобретател, но и създава голямо семейство. През 1884 г. се жени за своята студентка Катерина Стозитска, която е 18 години по-млада от него. Раждат им се 15 деца, девет от които умират по-рано от Пулюй. Тъй като семейството живее в чужбина, ученият всяко лято наема за децата си учители по украински език. Той самият е активен член на Научното дружество „Тарас Шевченко”.

Освен това, Пулюй знае 15 езика. Заедно с Пантелеймон Кулиш и Иван Нечуй-Левицкий превежда и издава през 1903 г. Библията на украински език. Крайно религиозните му родители искат той да стане свещеник. Пулюй отказва и губи изцяло финансовата им помощ, но успява да постигне всичко в живота си сам.

Тази година се навършват и 100 години от смъртта на големия учен и изключителен човек – той умира на 31 януари 1918 година в Прага.

Гр. Ивано-Франкивск

По материали от украинския интернет


Няма коментари:

Публикуване на коментар